Kompetenshöjningspotential

I väntan på att värmepumpen gör sitt intåg i pannrummet tar jag mig friheten att sväva ut i lite ”för-erfarenheter”. När jag började diskutera EviHeatpumpens egenskaper med installatörsfirman blev jag lite förvånad över deras resonemang. Jag, en skrivbordsmänniska utan det minsta VVS-erfarenhet, tyckte mig förstå åtminstone en detalj bättre än de – ansåg jag i alla fall för ett ögonblick när hybrisen flaxade förbi mina öron…

EviHeat Split Sun jobbar mot en extern ”varmvattenberedare”. Rekommenderad storlek på den, tillsammans med en 7kWh-pump, är 300l. EviHeat har också en så’n som normalt säljs i ett paket med pumpen. Eftersom jag redan har en 500l Borö ackumulatortank, med 200l förrådsberedare stående i min källare, så tyckte jag den gott kunde duga tillsammans med VP’n också. Tanken är inte så farligt gammal så det kändes onödigt att kasta den på soptippen och köpa en ny ”varmvattenberedare”.

Nja, installatörsfirman stod på sig. ”EviHeat säger att det måste vara minst 300l varmvattenberedare” -Jamen, tyckte jag då, OK att min förrådsberedare är 200l, men det finns ju ytterligare 300l runtomkring!

Eftersom jag var envis fick jag rådet att prata direkt med EviHeats supportkille. Det gick inte speciellt lång stund förrän vi hade kommit överens om att min ack-tank dög alldeles utmärkt i sammanhanget. Med tempgivare på de rätta ställena (där jag redan har dykrör) och en strypventil i flödet mellan VP och tank är prognosen god för en lyckad installation. EviHeats ”varmvattenberedare” kan också ses som en ack-tank med lite udda proportioner: 300l beredare med 160l omgivning.

Efter ytterligare en del samtal, både via telefon och IRL, och mailande med den killen har jag stärkts i uppfattningen att min ursprungliga magkänsla för VP’n var riktig. Man kan naturligtvis också tolka det som att han har varit duktig på att prata omkull mig…

Efter de vändorna konstaterade jag för mig själv att det nog fanns en viss potential för kompetenshöjning hos installatörsfirman. Jag själv skulle bli lite generad och besvärad om jag, i min yrkesroll, skulle bli svaret skyldig i en diskussion med en VP-försäljare, rörande IPsec-VPN, VLAN-taggning, routing och liknande saker.

Föregående post
Kommentarer är stängda.