Expert på att inte förstå

För en tid sedan läste jag i facktidningen om en kille som började en civilingenjörsutbildning efter en tids bortavaro från skolvärden. Han konstaterade att ”I början fattade jag ingenting. Så småningom förstod jag att det var just det vi skulle lära oss, nämligen att bli experter på att inte förstå.” Citatet är inte helt korrekt återgivet då det är taget direkt ur minnet.

Då fick också jag en aha-upplevelse. Visst är det så! Hela poängen med en ingenjörsutbildning är ju naturligtvis inte att man ska lära sig lösa viss krånglig integral eller så. Nej, man ska lära sig hantera och förhålla sig till sådan kunskap man aldrig stött på tidigare. Icke-kunskap. Plöja nya fåror. Slå sig fram med macheten i den intellektuella djungeln.

Många gånger händer det att jag, främst i jobbsammanhang, grymtar om att folk inte kan tänka logiskt – att de hänger upp sig på oväsentligheter och inte ser de stora, raka linjerna. Klart att det är så. De har ju inte haft förmånen att grillas i den tuffa, ingenjörsmässiga ekluten. Öh, va? Kan man verkligen grillas i eklut?

Ja vi säger så nu. Det låter lite fränt. 🙂

Föregående post
Nästa post

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *