Nu börjar det likna nå’t

Efter en stunds stillestånd på dokumentationen i projektet är det dags att knappa på tangentbordet igen. Nu börjar dessutom installation bli klar och fungera som tänkt.

Något i solstyrningen har varit fel från början. Trots att solen har jobbat på (alldeles för sällan dock) har ingen värme letat sig in i tanken. Lite andra småskavanker har det också varit. Jag gjorde en deal med en tekniker från EviHeat att han skulle komma och okulärbesiktiga och handpålägga den 22/3. Som förberedelse för besöket skickade jag honom lite bilder och bakgrundsfakta via e-post. När han såg det så ställde han in besöket! Nä, det var inte så allvarligt som det kanske låter. Han tyckte bara att det hela var ett fall för installationsfirman:

  • Lufta systemet
  • Flytta ned givaren för varmvatten i tanken
  • Och, framförallt, felsök och/eller byt ut givaren för ”sol in”, som hela tiden visat noll grader.

Så, i fredags, den 23/3, kom två killar från installationsfirman och gjorde det ovanstående. Sista punkten blev lite besvärlig. Givaren var det inget fel på, men kabeln från givaren var inte riktigt inkopplad i ett klämstift. Fel från fabriken. I ansträngningarna att fixa till detta, gick klämstift och kontaktdon sönder. Killen från installationsfirman och händige lille hemelektriker Andersson lyckades ändå med förenad kompetens att fixa till en provisorisk lösning.

Stor lycka! ”Sol in” börjar röra på sig. Under lördagen visar sig också solen en stund och allt börjar fungera. Nja, kanske inte riktigt allt. Det verkar som om den nedre tankgivaren hamnade lite väl lågt, med resultat att värmepumpen kliver in och värmer varmvatten alldeles för ofta. Det är i alla fall min teori.

För en stund sedan flyttade jag upp givaren ett litet snäpp. Det blev skillnad på temperaturvärdet, och det ska bli riktigt spännande att se vilka långsiktiga följder det får.

Rapport kommer senare.

Föregående post
Nästa post

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.