Larm

I går, när jag satt på Gardermoen och väntade på ett plan som skulle ta mig hem från Oslo via Köpenhamn, ringde hustrun. ”Värmepumpen larmar! Det nå’t med högtryck.” Det var inte läge att börja skämta om att ”jovisst, det är soligt och högtryck här också.” Som tur var hade installationsfirman ringt strax innan och meddelat de tänkte komma som idag på morgonen och byta den skadade kopplingsplinten.

En glutt i manualen vid hemkomsten i går kväll visade att larmet kunde bero på:

  • Luft i värmesystemet
  • Smutsfiltret i värmesystemet är igensatt
  • Cirkulationspumpen har stannat
  • Ej tillräckligt öppnade termostatventiler
  • För hög temperatur i värmesystemet

De två sistnämnda punkterna kunde vi avfärda på en gång. Cirkulationspumpen – nja, på en helt ny värmepump… De två första punkterna lät mest troligt. Tyvärr har jag råkat supa bort luftningsnyckeln och smutsfiltret vågade jag inte ge mig på, så blev till att vänta in servicekillen som kom i morse.

Visst, det fanns en del luft i en del av radiatorsystemet, men den stora boven i sammanhanget var nog ändå klegget som satt i filtret. Det finns nog en hel del gammal smörja i gamla radiatorer. Det känns som att jag får hålla lite koll på filtret framöver. Som tur är så är det ganska smidigt att ta bort och rengöra.

Servicekillen bytte det som bytas skulle, så nu är installationen OK åtminstone på den punkten, men fortfarande finns det luft i sol- och KB-kretsarna. Ny luftning på gång…

Jag är också lite fundersam över det stora temperaturfallet mellan solfångare och det som kommer in till värmepumpen. Det rör sig om bortåt och över 20 grader. Dålig isolering, felvisande sensorer eller  vad??

Fortsättning följer…

Nästa post

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.