Nya äventyr

Igår larmade pumpen igen. En koll av smutsfiltret visade att det rimligen inte borde vara det som orsakade larmet. Det var nästan ingen smuts i filtret. Återstår luft i radiatorerna. Jag bara måste köpa mig en avluftningsnyckel…

Så har jag också haft en dialog med leverantören om, som jag tycker, alldeles för stor temperaturskillnad mellan solfångaren och det vatten som kommer in till värmeväxlaren.

Ett klipp från min mailkonversation med leverantören kommer här:

”Jag tycker att det är ett stort temperaturfall mellan solfångaren och det som kommer farande in till värmeväxlaren i pumpen. Dvs det som EviHeat kallar ”Sol In”. 20-25 grader och däröver. Är det normalt? Jag tycker närmast det tyder på felvisande givare, felkoppling eller helkass isolering av rören. Eller kan det vara så att om det finns luft högst upp i fångaren så blir den tempen högre än om det är helt lufttomt?
Häromdagen till exempel, när solen sken som mest, fick styret för sig att det inte var lönt att skicka in mera värme i tanken, för ”Sol In” var marginellt över de dryga 60 grader som fanns i tanktoppen.
Solfångartempen tuffade dock på och strax gick återladdningen av
borrhål in för att inte solfångaren skulle bli för het. Så det blev alltså
uppvärming av borrhål trots, att solinstrålningen skulle ha kunnat
användas till att värma tanken upp till det installda maxvärdet på 80 grader.”


Det översta gröna är tanktopp och det röda är tempen på vattnet från solfångaren på väg in i värmepumpen.

Detta är diagnosen, åtminstone tills vidare:

”Kontrollera om det är så att Aquasol har monterat solgivaren enligt
beskrivningen till den gamla solvärmepumpen. Dvs innanför glaset på solfångaren, om så är fallet bör den flyttas till den andra anslutningen som sitter mot röret istället. Den nya solstyrningen kräver att givaren mäter temperaturen hos vätskan i solfångaren för att fungera korrekt. Fel monterade givare kan leda till det som kunden noterat dvs att solfångaren kyls onödigt tidigt och länge.
Det som avgör om solfångaren ska kylas är när solfångarens givare mäter 100 grader Celsius och det som avgör om solfångaren kan värma varmvattnet är att  Sol:In temperaturen överstiger varmvattentemperaturen i tanken.”

Fortsättning följer…

Föregående post
Nästa post
Kommentarer är stängda.