Släkten

Jag har länge varit intresserad av hur folk hade det tidigare, och då särskilt mina nära och kära. Jag växte upp nära min mormor. Hon bodde hemma hos oss och hon representerade på något sätt en numera försvunnen tidsålder. Tänk dig det bästa ur bondesamhället. Närheten till naturen, ett slitsamt liv, men sett med den moderna människans stressade ögon, ändå ett lyckligt, avstressat liv. Mamma Sigrid är numera länken till den tillvaron.

I släkten på mammas sida har det alltid funnits ett intresse för att bevara gamla saker, och genom det också bevara gamla värden som går bortom sakerna. Som exempel på det kan nämnas att Siv och jag numera sover i en säng som min mormors morfar lät tillverka. Sådant gör också att man vill fundera lite mera på hur en så’n som den där gammelmorfaren hade det och hur hans familj såg ut.

Mormor köpte en gång en tjock bok, Min släkt. I den finns ”alla” släkter i Bergsjö och Hassela församlingar kartlagda. Det är en ovärderlig källa till att snoka i gamla släktskap. Den har jag använt för att plocka in släktdata i ett program, Min Släkt Jag vet att släktforskarpuritanerna rynkar på näsan åt den bokserien, men den duger åt mig, trots att det finns en del fel i den. I vilket fall kan du hitta en HTML-version av en del av innehållet i programmet här. Jag har skalat av bilder och kommentarer i webbversionen. Likaså har jag bara tagit med familjen och mina egna anfäder med tanke på PUL.