Temperraturratten

Om jag förstått Parisöverenskommelsen rätt, så har man kommit överens om att världen ska se till att ökningen av den globala medeltemperaturen ska begränsas till två grader (eller helst 1,5 grader) över ”förindustriell tid. Återigen, om jag förstått det rätt, förutsätts det göras genom att begränsa frisättning av CO2.

Nu görs seriösa försök att mäta och räkna fram både globala medeltemperaturer och koncentrationer i atmosfären – och har så gjorts under ganska lång tid. I de mätserierna hittar man en hyfsat monoton ökning av koldioxidhalten i atmosfären. Den framräknade temperaturen visar en annan bild. Däri finns perioder med ökande temperatur, sjunkande temperatur och stabil temperatur. Det senare gäller tex från ca 2016. Det finns alltså ingen klar korrelation mellan koldioxdkoncentration och temperatur.

Då måste man fråga sig: Är det fel på ett antal, oberoende, temperaturmätserier? Om inte, hur kan man då tro, enligt Parisöverenskommelsen, att man ska kunna reglera världstemperaturen på tiondels grader när?

Föregående post
Kommentarer är stängda.