Cementa

I hyfsad närtid har det varit en hel del rabalder om Cememtas verksamhet på Gotland. En del av detta rabalder har cirkulerat kring verksamhetens emissioner av koldioxid.

Varför blir det så? Jag har förstått det så:

Cement tillverkas genom att kalksten (kalciumkarbonat) upphettas. Då frigörs CO2 och det som då blir kvar utgör grunden till cement. Troligen har jag missförstått det hela, men då vill jag bli tillrättavisad. Men om man då betraktar den omvända processen. Hur har kalkstenen bildats? Den rådande uppfattningen är att kalkstenslagren har byggts upp under årmiljonerna, genom att skaldjur dött och kompakterats till den kalksten vi ser idag.

Enligt paleoklimatologin har atmosfärens koncentration av koldioxid stadigt gått neråt de senaste 140 miljonerna åren. En möjlig förklaring kan då vara att atmosfärens koldioxid använts för att bygga upp skaldjurs skal, som sedan kompakterats till att bilda kalksten. Är det då katastrofalt om man bidrar till att återställa tidigare rådande atmosfärisk koldioxidhalt genom att tillverka cement?

Föregående post
Nästa post
Kommentarer är stängda.