Tipping points

Det finns de som hävdar att klimatutvecklingen är på väg att leda oss mot tillstånd där vissa saker börjar ”skena” utan återvändo. En som ofta talar om dessa tipping points är Johan Rockström. Om jag har förstått det hela rätt är en teori att när permafrosten smälter kommer gigantiska mängder metangas frigöras, som i förlängningen kan förvandla jorden till ett nytt Venus.

Då blir jag fundersam. Det är väl ändå så att det har funnits biologiskt liv, i olika former, på jorden under hundratals miljoner år? Enligt paleoklimatologin har det funnits perioder i jordens historia, med extremt stora variationer på alla de storheter som man, indirekt, kan observera. Vad är det då som gör att vi, i extrem närtid, riskerar att passera tipping points som uppenbarligen inte gjorts under tidigare årmiljoner?

Föregående post
Kommentarer är stängda.